Projecten

Kouter

Terug

Het pand, gelegen op wat men één van de mooiste pleinen van Gent noemt, de Kouter, is een oude herenwoning uit de 17e eeuw, en bevindt zich tussen andere monumentale en historische panden. Het pand was bij aanvang van het project in een zeer onverzorgde staat, vandaar dat de verbouwingswerken even wenselijk als noodzakelijk waren, zowel voor de historische gevels als voor de interne ruimtes, die gekenmerkt waren door gedetailleerde sierpleisters. Gezien de historische waarde van het pand werd de dienst Monumentenzorg van Gent uitvoerig geraadpleegd. Zowel intern als extern werd er gevraagd om zoveel mogelijk te behouden. Het geheel van spectaculaire spanten en sierpleisters draagt tevens ook bij tot het luxe en historische gevoel dat beoogd werd door de opdrachtgever.

Het ontwerp voorziet in het kelderniveau en op het gelijkvloers twee grote kantoorruimtes en vanaf de eerste verdieping worden er negen appartementen gecreëerd. Deze grote toename in oppervlakte kon gerealiseerd worden door het intern toevoegen van een nieuwe verdieping in het dak, zonder daarbij de bestaande constructie te verwijderen, en op het plat dak achteraan. In het dak zelf werden ook nog eens twee extra volumes geplaatst, één zichtbaar vanaf het plein, maar teruggetrokken ten opzichte van de historische gevel, en één achter de nok van het dak aan de Kouter. De materialisatie van het gebouw en de architectuur van de nieuw toegevoegde elementen werden uitvoerig besproken met de dienst monumentenzorg. Er is gekozen om een scherp contrast te maken tussen het historische en het nieuwe, qua materialisatie en architectuur. Door het eigentijds en sterke karakter van de dakuitbouwen wordt de historische en waardevolle gevel benadrukt.

 

Locatie : Gent
Oppervlakte : 3.100 m² (voorheen 1.600 m²)
Fase : in uitvoering 2014
Opdrachtgever : Thv Kouter
Hoofdaannemer : Dero

Heb jij een visie voor een project?

We zijn steeds op zoek naar partners die gedurfde bouwprojecten willen realiseren. Nieuwe ontwikkeling, renovatie, lokaal of internationaal: we helpen je de meest complexe plannen tot een goed einde te brengen

OSQB

Duboisstraat 39/7
2060 Antwerpen
België

E-mail