Vakantiepark Roompot Schaijk (NL)

1-19schaijk041-19schaijk001-19schaijk021-19schaijk03

Het uitgangspunt om het Roompot vakantiepark Schaijk in de natuurlijke omgeving te integreren, resulteerde in een heel nieuwe aanpak inzake ontwerp en inplanting van de vakantiewoningen. Een traditioneel plan waarbij het terrein in loten wordt verdeeld langsheen een toegangsweg, resulteert veelal in een verlies van open en groene ruimte. Ieder lot wordt individueel voorzien van een afscherming en de vakantiewoning komt er centraal op. In principe doet het veel denken aan de traditionele verkaveling, met als verschil dat in een vakantiepark de beschikbare oppervlakte vaak wat kleiner is waardoor de restruimte rondom de vakantiewoning niet als kwalitatief kan worden ervaren. Onze drang naar geborgenheid en privacy is de oorzaak van deze manier van werken. Bij het uitwerken van het plan hebben we enkele krachtlijnen uitgezet waarbij deze privacy en natuurintegratie als belangrijke eisen werden vooropgesteld. Nieuwe woonvormen als cohousing zijn erg opkomend. De overeenkomsten met een vakantiepark zijn niet echt ver weg. In plaats van alle woningen op een afzonderlijk perceel te plaatsen en af te schermen, voorzien we de woningen in een groene parkomgeving. Hiervoor hebben we de architectuur van de woningen aangepast. Een bijkomend streefdoel voor de architectuur was de kleinschaligheid. Hiervoor hebben we gewerkt met een volumematige opdeling. Er zijn een aantal typologieën ontwikkeld om tegemoet te komen aan een diverse groep potentiële vakantiegangers.

 

Ontwerp : OSQB ism Kruijne Architectuur (KROS thv)
Locatie : Schaijk (NL)
Oppervlakte : 96.600 m²
FASE : Voorontwerp 2016
Opdrachtgever : Roompot

Gerelateerde projecten

Bekijk ook de rest van onze gelijkaardige projecten.