SVM WIEZE

3-03svm_wieze06

Een gebouw met massa (betonstructuur) waar ruwbouw zoveel mogelijk als afwerking wordt beschouwd. Voor de nieuwbouwschool in Wieze hebben we de groene omgeving doorgezet in het ontwerp. Zo is er niet alleen zorg besteed aan een groene speelplaats met bomen, speelgras en moestuintjes, maar ook de zijgevels van het gebouw zullen met grondgebonden groengevelsystemen worden voorzien. De luifel aan de voorzijde met de verticale elementen zorgt voor een aangename filtering van zonnestralen.

Oorspronkelijk was er een vrijstaande nieuwbouw gevraagd. Gezien de beperkte oppervlakte van het terrein en de gebrekkigheid van het bestaande schoolgebouw, hebben we een voorstel gedaan om de bestaande school te omarmen met de nieuwbouw. Hierdoor konden we een compact geheel bekomen met daarrond nog voldoende speelplaats. Ook de kleuterlokaaltjes die in bestaande toestand direct op een overdekte buitengang uitkwamen, zullen nu van een volwaardige gang kunnen gebruik maken om naar de refter of overdekte speelplaats te circuleren. Energetisch gezien is dit een groot voordeel voor de school. Door de bestaande gang te koppelen aan de nieuwe klaslokalen konden we op een eenvoudige manier een extra functionele ruimte creëren: de verbrede gang werkt als multifunctionele ruimte, volledig uitgerust met bankjes, krijt- en magneetborden.
Door een nieuw gebouw tegen de bestaande school aan te bouwen wordt de werffasering een kritiek aandachtspunt, de school dient immers ten allen tijde volledig bereikbaar zijn en te functioneren. Daarom gebeurt de aanleg in 2 fasen waarbij de ingrepen aan de bestaande constructie zijn gepland tijdens een lesvrije periode.

 

Ontwerp : OSQB ism Kruijne Architectuur (KROS thv)
Locatie : Wieze
Oppervlakte : 1.440 m²
Bouwkost : €1.400.000
FASE : Opgeleverd 2016 (laureaat 2013)
Opdrachtgever : AG Realestate n.v

Gerelateerde projecten

Bekijk ook de rest van onze gelijkaardige projecten.