Molens Verbruggen

De molens Verbruggen dateren van net na de Eerste Wereld Oorlog. Door de omvang, de typische pakhuisarchitectuur en de locatie in de omgeving functioneert de site als baken. De site ligt aan de rand van de dorpsbebouwing van Oppuurs en wordt begrensd door de toeristische spoorlijn Puurs-Dendermonde, de recreatieterreinen en het agrarisch gebied. Vanuit de visie die in het RUP wordt geformuleerd is een totaalproject uitgewerkt dat de kenmerken van de bestaande industriële bebouwing vertaalt naar kwalitatief wonen met respect en meerwaarden voor zijn omgeving. Toekomstgericht met respect voor de historische kenmerken van de site.

Een tastbare verbinding tussen het verleden en heden is gelegd.

De bestaande materialen van de gevels bestaan uit eenvoudig paramentmetselwerk in een rood –bruinachtige tint. Als wij het gebouw van de oude molen betreden weten en voelen wij dat in dit gebouw meel geproduceerd werd. De associatie met de kleur wit ligt dan ook voor de hand. Dit is tastbaar door de witte bepleistering van de oude binnenmuren. De nieuw ontworpen gebouwen A,B,C en D volgen zowel conceptueel als gevoelsmatig de betekenis van de oude panden. Samen met de oude molen omringen deze gebouwen een binnenplaats, die op haar beurt net zoals de binnenruimte van het oude gebouw van ‘Molens Verbruggen’, de oude witte omgeving als het ware aan het heden “teruggeeft”. Het lijnenspel dat zichtbaar was in de oude gevelpartijen is terug te vinden in het nieuwe concept.

De publieke as die door de projectzone loopt, zal verder doorgetrokken worden in het recreatiepark; het is een ontsluiting voor voetgangers en fietsers. Langsheen deze as zullen de publieke functies gegroepeerd worden. Wij menen dat de as zoals deze geconcipieerd is, een sterke aantrekkingskracht ten aanzien van de omgeving creëert.

Locatie : Oppuurs
Programma : Bouwen van 30 appartementen met ondergrondse parking, commerciële ruimte en BKO, en verbouwen van het molengebouw tot commerciële ruimte en 4 loften
Oppervlakte : 4.000 m²
FASE : Aanbesteding 2010
Opdrachtgever : IGEMO

Gerelateerde projecten

Bekijk ook de rest van onze gelijkaardige projecten.